.
. . . . .

Monday, November 24, 2008

Uniquely Perak


I got the idea for the new entry, when I need to sent my sister's fiance back to his camp in Langkap, Perak (10 km left to Teluk Intan).

Tujuan aku menyiarkan tajuk untuk kali ini bukanlah berniat untuk memburuk- burukkan atau menjatuhkan maruah Negeri Perak, bahkan aku bangga menjadi anak jati Perak (Perakean). Tapi, aku merasakan unikkan Negeri Perak harus dikongsi bersama- sama kawan- kawan aku. 

Before I start, lets me explain to you guys a little bit about backgroud of Perak. Perak itself showing how unique the state. Perak means Silver in Malay. Why Perak? Okay, the name of Perak comes from the most glamourous industrial tin- mining during that period.  So the silvery colour of tin is the result of Perak name.

Okay, apa yang ingin aku kongsi bersama bukanlah tentang tempat- tempat menarik yang boleh kalian semua lawati atau pun sejarah tentang Negeri Perak, tetapi adalah tentang nama- nama yang menarik yang boleh kamu semua dapati di Negeri Perak.


Let's start with the main cities and towns:
  1.  Teluk Intan: What actually you guys can understand with the word Teluk Intan? Okay, Let's say if we saperate the words. So, it will be Teluk + Intan, am I right? If we all used direct translation, It will be Bay + Diamond. Would you guys think that this is interesting? It means a bay with diamond, what does it means? A bay full with diamond? Or a bay that we can buy with a cheap price?
  2. Sungai Siput  (kawasan samy velly ni, jangan main- main) = Sungai + Siput. Adakah  di kawasan itu, sungainya dipenuhi dengan siput? Siput jenis apa? Siput sedutkah, siput babi ke?
  3. Lumut = Lichen: Dry looking plant that grows on rocks. Mesti kamu semua pelik, tak ada nama lain ke nak letak? Lumut! 
Faiz : Aliya, kau tinggal dimana?
Aliya : Aku tinggal di Lumut.
Faiz : Kau Biar betul, kau tak geli ke?
Aliya : Kenapa?
Faiz : yea lah, dalam banyak- banyak tempat, dekat Lumut juga kau nak tinggal. haha..

Lagi, 
  1. Batu Gajah (tempat aku ni) = Batu + Gajah = Elephant + Stone/ rock. Is this place full with rocks and elephans? Or this place full with a stone looks like an elephant?
  2. Parit = Drain. A channel or pipe that carrying away water or sewage.  Sekali lagi kamu semua akan tanya, tak ada tempat lain ke nak duduk? Kenapa mesti dalam parit?
Aliya : Faiz, kau tinggal dimana?
Faiz : Aku tinggal di Parit.
Aliya : Kau Biar betul, kau tak geli ke?
Faiz : Kenapa?
Aliya : yea lah, dalam banyak- banyak tempat, dalam parit juga kau nak tinggal. Kenapa tak tinggal dalam longkang je? (padan dengan muka kau, tadi kenakan aku) hahaha..


Selain bandar- bandar utama dan juga pekan- pekan, ada juga beberapa kawasan lain yang mengalami situasi yang sama. Seperti:
  • Mambang Di- Awan
Mambang = Ghost, Awan = Cloud. It means that, this place had ghost in every clould in the skies. Hahahahaha, If you as a tourist, would you dare to come here with the place had ghost all over the place? But, lucky Ayah Pin tak pilih tempat ni, sebab kalau dia pilih juga, memeng sesuai nama tempat ni dengan situasi dia. 
  • Pasir Salak
Pasir = Sand, Salak = 1. fruit (buah Salak), 2. bark; make this sound. Adakah pasir dekat kawasan ni menyalak atau pun pasir- pasir di kawasan ni berbentuk buah Salak je.
  • Hutan Melintang
Hutan = Forest/ jungle, Melintang = Crosswise. Mungkin hutan ni melintang je (yea la cross, mungkin berbentuk salib kot?). Dia tidak memanjang, dan tidak menegak, tapi melintang.
  • Slim River
Slim = Kurus, River = Sungai. Sungai + Kurus, Mungkin sungai kecil je kot, sebab itu ia dipanggil Slim RIver. 
Faiz : Aliya, kampung kau dekat mana?
Aliya : Dekat Sungai Kurus!
Faiz : Huh? Dekat mana tu? Tak pernah dengar pun.
Aliya : Dekat Perak la, Lahar!
Faiz : Tak pernah tahu pun?
Aliya : Slim River la wahai Faiz si dada emphuk. hahahahaha...
  • Gua Tempurung
Gua = cave, tempurung = coconut shield. Mungkin la gua ni berbentuk tempurung. Aku pun tak tahu, sebab tak pernah pergi lagi.  Atau pun, dalam gua tu, banyak sangat tempurung ataupun lukisan- lukisan tempurung yang di lukis masa zaman mesopotamina hahahaha
  • Durian Sebatang
durian sebatang, kalau nak di ikut kan dari segi tatabahasa dan penjodoh bilangan, durian bukan sebatang dik oit, tapi sebiji. Yang sebatang tu dah lain dah. ( Faiz mesti tengah ketawa sebab dia loooove fikir yang bukan- bukan) 
  • Bukit Merah
This place is so nice, plus there is Bukit Merah laketown. Nice place. Maybe this WAS place full with Red Hills. But, I don't see any red hill in here.
  • Kg. Batu Hampir
Kg = village, Batu = stone/ rock, Hampir = Close/ near. This village maybe have many rocks close to their houses. Or maybe this place only had a couple stone ( you know, batu melekat).
  • Kg. Gajah
Kg = village, Gajah = elephant. This village only dwelt by elephants perhaps. Or all the villager are "bela" gajah.
  • Ayer Itam, Ayer Tawar & Ayer kala
Semua air dikawasan tersebut ada warna- warna kot? Seperti di Melaka, Ayer Pa'abas, mungkinkah air itu kepunyaan Pa'abas?
  • Dinding
Dinding = wall. What does it mean? I have no idea. Maybe, in that teritory were fully protected with wall.  But as far as I concerned, that place have no wall excepet
  • Tanah Hitam
Tanah = soil, Hitam = Black, I guess all the soil in this place is black. 

Antara nama- nama lain yang boleh anda dapati di Perak Adalah seperti berikut:
  • Kota Tampan
  • Kg. Masjid
  • Kg. Pahat
  • Batu Dua
  • Selama
  • Kubu Gajah
  • Sg. Belum
  • Sg. Tiang
  • Tg. Rambutan

there are few more names that I wish to elaborate, but I think that it for this time, maybe next time I can came out with more interesting name in Perak.


5 tenggelam:

fr3akisme said...

hahaha.... dh x de kje la tu.... anyway aku x penah dgr pon mjoriti nma2 tu kt perak sepanjang aku hdup kt perak....

lg bgus klo ko reka je to make it interesting.... (bkn org tau pown).... hahahaaa....

Rikhman said...

pelik2x tempat kat perak..lol

Aliya Azmi said...

aku ingt ayer hitam ada kat johor je!

DaNnY oCeaN said...

fr3akisme: No way weh... Originality is the best. And semua nama- nama tu memang ada dalam peta. Tak percaya cuba check!

Rikhman: Nama saja pelik.. Tapi tempat- tempat tue menarik.

Aliya: Dekat Johor tu ayer kotor.. hahahaha...

Awin Roslin said...

hahahahha. perak. biasalaaa. :)