.
. . . . .

Sunday, June 7, 2009

Perkahwinan Kawanku yang Hambar...


Date: 5- 6/06/09
Location: Masjid Ipoh, Dewan Dato' Ahmad Said, Gunung Lang

Hari Jumaat yang lepas dan semalam, aku pergilah ke Perkahwinan kawan aku masa kerja dulu, luckily we still contact each other... So, I went there as their wedding photographer... Well, I've to admit that this kind of freelancing job is tiring but it is way much fun than other job that I've been doing before..


Plus, with no experiences, and a very first-time-marriage acting, make my job more difficult than I thought. But, I'm kinda satisfied with my work... Although it is not looks great like any other professionals freelancer, but I'm proud of it because it is all my hard work... Even penat semalam pon tak habis lagi okay...


Well, bila korunk tgk sendiri tajuk entry aku, korunk mesti tanya apa yang hambar nye? Meh sini aku nak cerita... To Nana, ko jangan amik hati okay.. aku xda niat pon nak memburuk-burukkan perkahwinan ko.


This is maybe the most Saddest wedding yang pernah aku datang.. Mana tak nye? First of all, Budget dye just about RM8k. (So, if you guys in my place would you charge your service like always?) Okay la, RM8k tue boleh dimaafkan lagi. Dyerunk buat dekat dewan okay... And the hall looks very pathetic.. Sawang penuh kat atas bumbung.. Dah la xda pelamin.. kesian aku tengok kawan aku sorunk ni... Yang buat aku lagi geram tue, Bila aku naik atas pentas untuk snap gambar, aku dah terpijak tahi apa tah... nasib baik x kene seluar aku okay.. I was lucky sebab x pakai seluar SODA yang aku baru beli sebab ada discount 70%... 70% okay discount.. Mana nak dapat? (eh, lari topic plak)...


Then, this wedding sangat la sunyi kerana tiada alunan musik yang boleh dimainkan... Hambar je aku tengok.. Tetamu yang datang pun bukanlah yang bermulut riuh macam aku.. More, Make up pengantin pon hauk, aku rasa kalau aku yang meke up kan mereka pon cantik lagi.. hahahaha... Even worst, dyerunk punya hantaran, sangat sedih okay.. Even if you come out with RM8K budget, make your hantaran more expensive la.. Ni x, macam nak main2 je aku tengok dyerunk kahwin...



The most pathetic scene that I ever saw was their pengapit, Pengapit dyerunk boleh jalan- jalan kesana kemari okay... Menjalang sana sini... And the food, Supposed to be their food looks special than the guest food, memang food dyerunk memang lain pon, food presentation was good, but not good when the guest take the food from the pengantin punya meja... ahhh.. tak tahu malu betul, kala yea pon nak amik makanan tue, tunggu la bile pengantin tue dah habis makan or move out from the table...


When I was too occupied taking photo, suddenly, the couple pon datang, so, I was shocked and not fully prepared to take their picture, so the result, masa pengantin sampai, gambar mereka pon sikit la, and banyak xjadi, sebab i wasn't notice they coming.. xda paluan kompang pon...



Nana told me a week earlier, if she told earlier than that, maybe I can help, well we're friend, so of course im willing to help her without put any price. Plus, she will be married once in a life time. Kawan- kawan kiteorunk banyak je yang boleh tolong, Pondan- pondan kat tempat kiteorunk kerja tue pon cakap benda yang sama, they can help if she told us earlier.. We know her almost four years, so, we don't mind to scarifies energy, our time our money to make sure she will be happy during her wedding.

Well, at first, this couple is very hard to cooperate, because they malu- malu nak posing depan camera, but then after that, they felt very comfortable with the lens, and that makes the photo come alive... hahahaha... I cant believe Im doing this until now.. And I dont know why...

P/S: gambar2 ni still fresh okay, baru transfer dari kamera.. belom edit lagi.. xda idean nak edit mcm mana... and im looking forward in comment or critics about my picture.. tak kisah la sama ada, dari segi angle ker? composition ke, colour ker posing ker?

11 tenggelam:

Mya Zulkifli said...

bersyukur la atas apa yg ada.
klo org kt Palestine tu.. perang2 xde pon nk kenduri ke apa. takat akad nikah jer.

janji pasangan pengantin happy.
Allah bless them~

John Micheal Takie Lewis said...

xbaik ang cakap mcm tuh
sian dia weh
yg penting keberkatan

Aliya Azmi said...

YAng penting walimatul urus telah dijalankan :)

Alhamdulillah.

Skang tak yah kompang, guna CD sudah. LOL. Jimat u olls.

Pengantin tak amik contract ke? untuk majlis. or mereka guna full tenaga of orang kampung. hmm.

I went to wedding orang tadi pun, pelamin tadi, bawah pokok manggis.. kite tengok pun, i mean, of coz la kite nak tgk dia sendiri gah atas pelamin. i get what u trying to say here :)

nanti aku kahwin, WAJIB gitau ko sebulan lebih awal, sekurang2 nya. hehehe
sayang naipok

Namhkir said...

i love weddings..i suka makanan dia..hua sedap..and the kek.penting.

fr3akisme said...

ermmm... even aku xde kna mngena... tp sedayh jgk ble aku imagine what is actually happening on dat day...

tp weh, u try to edit da picture n make it nice n worth it okay...
then im sure ur fren will like it n satisfied with it...

even dlm hati dorg wedding tu x sberape... tp when dey look back at da pictures, they will thankfull with what dey got...

so edit it, n make a photo album if u can... sian aku tgk... ermmm...

DaNnY oCeaN said...

mya & takie- guys dont get me wrong... memang x terlintas langsung nak condem dyerunk... seriously... what im trying to say, they was not prepared... well, i took the event punya subject, this kind of event need a very well-prepared punya plan, then baru la happening, im sure u know all this takie... i can help them if they asked me earlier... even with the budget yang sikit.. tp seriously, i x bermaksud pon nak kutuk2 their wedding, plus im the photographer rite?

aliya- kannnn.. sebab mereka kawin sekali seumur hidop, so mesti la nak rasa the pleasure during the wedding day's... x pakai tenaga orun kampung pon, amik katering je, yg paling aku geram bila, yg nak paang p.a sysem tue cancel kan service dyerunk masa kahwin tue jugak, so mana family dye nak cari p.a. system service yg lain?

rick- nasib baik makanan dye sedap tau... sgt sedap, i makan 2 3 kali masa tunggu pengantin sampai.. hahahaha...

DaNnY oCeaN said...

finally ada gak yang faham perasaan aku.. thank u pudin... tue la pasal... aku trying my best to make them satisfied with their wedding day.. hope dyerunk kekal ke akhir hayat and bahagia ke anak cucu...

Aliya Azmi said...

ada orang kensel p.a system last minit?!


peh, suram nye suasana kat dewan?
kalau bukan dewan, taklah rasa sangat kot..

ishk, nape kene kensel?

DaNnY oCeaN said...

aku sendiri pon x tau kenapa... tp sempat jgk la tnya orunk kat situ, dyerunk ckp, dah ada orunk booking lagi awal p.a system tue... wtf...??? klu dah ada orunk booking, bgtau la awal2....

e-zul Iswhat said...

i hope my wedding x mcm tu. >.<

yeap, usually pngantin akan rasa malu2 gila nye nk posing, mmg tough nk mntak diorg let loose and pose gila2.

DaNnY oCeaN said...

kann... nasib baik aku ada mintak tolong kawan aku yang ala2 jafaar onn ni... so dye tau la mcm mana nak handle perangai malu2 ni.. maklum la.. budak perfoming art la katakan... hahahaha... ezul, if u need help masa ko nak kahwin nnt, bg tau awal2.. kite boleh mintak tolong pondan2 kat kampus kite tue.. bnyk jgk yg talented.. bukan pondan saja2.. hahahahaha...